Syksyisiä kirjakysymyksiä

Kirjablogi on ollut pari viikkoa tauolla, sillä vietin syyskuun kaksi ensimmäistä viikkoa ulkomailla suorittamassa intensiivistä journalismikurssia. Mutta älkää huoliko! Kirjoja olen silti ehtinyt lukea näiden taukoviikkojen aikana.

Syksy on tunnetusti Suomessa kirjojen julkaisemisen kulta-aikaa, joten vastailen sen kunniaksi muutamaan kirja- ja lukemisaiheiseen kysymykseen. Lupailin aikoinaan jatko-osaa tälle postaukselle, joten tässä se tulee!

26. Jos voisit olla kuka tahansa kirjahahmo heidän koko elämänsä ajan, kuka olisit? Emilia/Emily Starr. Vaikka hänen elämässään oli paljon murhetta, siihen maihtui myös paljon seikkailua ja kauneutta.
27. Jos voisit muuttaa yhden asian valtavirtakirjallisuudesta, mitä muuttaisit? Toivoisin vähemmän pakollista heteroromantiikkaa etenkin tytöille ja nuorille naisille suunnatussa kirjallisuudessa.
28. Montako kirjaa olet lukenut tähän mennessä tänä vuonna? 77.
29. Miten hyllytät kirjasi? Hyllyt on järjestetty genren ja kirjat hyllyssä koon mukaan.
30. Kuka on lempikirjailijasi? JRR Tolkien.
31. Kuka on lempinykykirjailijasi? Vaikea kysymys, joten ohitan sen.
32. Kuka on lempifantasiakirjailijasi? Katso kohta 30.
33. Kuka on lempitieteiskirjailijasi? En ole lukenut tarpeeksi perinteistä scifiä, että osaisin sanoa lempikirjailijaa.
34. Listaa viisi OTP:ta. Eowyn & Faramir (LOTR), Sansa & Sandor (ASOIAF), Geralt & Triss (Noituri) ja siinä ovatkin ne kolme, joita puolustan viimeiseen hengenvetooni.
35. Mikä kirja on mielestäsi todella aliarvostettu? Jane Austenin Uskollinen ystävänne -kokoelma, joka on tavallistakin Austenia purevampi.
36. Mikä kirja on mielestäsi todella yliarvostettu? Rick Riordanin "Salamavaras", mutta palaan asiaan, kun olen saanut koko sarjan luettua.
37. Kuinka monta kirjaa kirjahyllyssäsi on? Isommassa hyllyssä on noin 200 kirjaa. Pienemmässä on melkein 80 kirjaa ja lisäksi kymmenen kirjastosta lainattua opusta. Lisäksi kymmenisen kirjaa ajelehtii hyllyjen ulkopuolella.
38. Millä kielellä (useimmiten) luet? Suomeksi, mutta joskus englanniksi.
39. Nimeä yksi lapsuutesi lempikirjoista. "Ihmeotukset ja niiden olinpaikat". Fiktiivisen oppikirjan kuvat ja merkinnät kiehtoivat jo ennen kuin osasin lukea.
40. Nimeä yksi teinivuosiesi lempikirjoista. Iltalukemiseni teininä oli "Tuulen viemää", johon rakastuin palavasti, vaikken ole sitä toiste lukenutkaan.
41. Onko sinulla kirjastokortti? Kuinka usein käytät sitä? Minulla on itse asiassa useampi, mutta eniten käytän Varsinais-Suomen alueen kirjastokorttia. Sillä tulee lainattua harvasen päivä.
42. Mikä oli paras kirja, joka sinun piti lukea koulussa? Minun koulussani sai onneksi vapaasti valita, mitä luki. Ainoa kirja, joka kaikkien oli pakko lukea, oli Sacharin "Paahde". Inhosin sitä.
43. Luetko yhtä kirjaa vai monta kirjaa kerrallaan? Monta kerrallaan, tosin joskus saatan keskittyä eniten yhteen kirjaan.
44. Kuunteletko musiikkia samalla kuin luet? Joskus, mutta musiikin täytyy olla eri kielellä kuin kirjan kieli tai sitten klassista.
45. Mitä mieluiten syöt, kun luet? Viinirypäleitä! Ne ovat makeita kuin karkki, mutta ei tarvitse pelätä suklaan, sokerin tai muiden murusten tahrivan kirjan.
46. Mitä mieluiten juot, kun luet? Vastaus ei varmaan yllätä ketään: teetä.
47. Mitä teet, kun mielesi ei ole tehnyt lukea pitkään aikaan? Teen metsästysretken kirjastoon ja aloitan lukemalla jotain ns. helppoa, kuten sarjakuvia tai runoja.
48. Mikä on lempipaikkasi lukea? Sänky tai sohva jossa voi kunnolla röhnöttää.
49. Mikä on lempiaikasi lukea? Kesäisin keskipäivällä auringon paistaessa, syksyisin ja talvisin kun hämmärtää.
50. Miksi rakastat lukemista? Lukeminen on keino oppia uutta ja oivaltaa jotain itsestä ja maailmasta samalla, kun pakenee todellisuutta hetkeksi.

Hyvää kirjasyksyä!




Kuva: Alisa Anton/Unsplash

Kommentit