BookBeat-kokeilu ja tammikuun miniarvostelut

Kuten olen aiemminkin ilmoittanut, olen skeptinen äänikirjoja kohtaan. Olen hyvin tarkka lukijan äänestä ja tyylistä, eivätkä mielestäni kaikki kirjat sovi luettaviksi ääneen. Olen kuitenkin valmis myöntämään, että kirjojen kuuntelu on täysin validi tapa lukea.

Uudenvuoden kunniaksi päätin ottaa kokeiluun ääni- ja e-kirjapalvelu BookBeatin hetken mielijohteesta. Järjestämissäni uudenvuodenaaton juhlissa ystäväni kertoi, että palvelun saisi kuukaudeksi kokeiluun, jos sen ottaisi käyttöön ennen vuoden vaihtumista. 

Kuuntelin kokeilujakson aikana kuusi kirjaa. Kaikki kirjat olivat englanniksi, sillä jostain syystä korvieni oli vaikea kuulla suomenkielistä luentaa. Lisäksi kun olin saanut yhden englanninkielisen kirjan päätökseen, BookBeat suositteli muita samankaltaisia. Suurin osa kirjoista liittyikin siis yhteen lempigenreeni, tosielämän rikostarinoihin.



Inside Out – Demi Moore
Katsaus superjulkkiksen monivaiheiseen elämään. Pitää otteessaan, vaikka kyseisen ihmisen suurin fani ei olisi. Plussaa siitä, että Moore itse luki kirjan.

I'll Be Gone in the Dark – Michelle McNamara
Äärimmäisen jännittävä kirja kuuluisan sarjamurhaajan etsimisestä. Jos McNamara itse olisi saattanut kokonaan kirjan loppuun, olisi siitä voinut tulla parempi, sillä julkaistu versio on kokoelma McNamaran kirjoittamista artikkeleista, haastattelulitteroinneista ja varsinaisista luvuista. 
My Life Among the Serial Killers – Helen Morrison
Kiistellyn psykiatrin ajatuksia ja kokemuksia sarjamurhaajista. Saattaa aiheuttaa kuuntelijassa/lukijassa välillä ristiriitaisia tunteita, sillä Morrison tarjoilee erikoisia teorioita. Hyppii hieman paikasta toiseen.

Long Live the Queens – Emma Marriot
Lyhyitä kertomuksia historian mielenkiintoisista kuningattarista, kiva kuunnella mennessä nukkumaan. Plussaa monipuolisesta kattauksesta kuningattaria ympäri maailman. Miinusta kirjan keinotekoisesta jaottelusta seitsemään eri kategoriaan, kronologinen järjestys olisi toiminut paremmin. 

Highway of Tears – Jessica McDiarmid
Pitkä teos Kanadan pitkäänjatkuneimmasta ja surullisimmasta rikosaallosta. Kirja on pitkä, nimiä on paljon ja hyppii jonkin verran ajassa ja paikassa. Suosittelisin lukemaan mieluummin fyysisenä kirjana, jotta on helpompi pysyä kärryillä.

Inside Broadmoor – Jonathan Levi & Emma French 
Hyvin jäsennelty teos Iso-Britannian pahamaineisimmasta psykiatrisesta sairaalasta. Pyrkii tarjoamaan ei-sensaationhakuisen kuvauksen Broadmoorin sairaalasta ja sen historiasta, mutta kirja alkaa kuitenkin hyvin graafisella kuvauksella erittäin raa'asta rikoksesta. Älä aloita kuuntelemaan yöllä.

Voisin tämän kokeilun jälkeen ottaa BookBeatin tai jonkun toisen palvelun käyttöön, mutta tuskin pysyvästi. Äänikirjatarpeeni täyttyvät hyvin podcastien kautta.

Kuva: Findaway Voices/Unsplash

Kommentit