Paholainen pukeutuu Pradaan - Lauren Weisberger

Yli kymmenen vuotta sen ilmestymisen jälkeen sain selville, että kulttimainetta nauttiva "Paholainen pukeutuu Pradaan" -elokuva perustuu kirjaan! Koska olen nähnyt elokuvan noin tuhat kertaa, pahoittelen, että arvio perustuu jonkin kerran kirjan ja leffan vertailuun.



Lyhyesti

Andrea Sachs on juuri valmistunut yliopistosta ja saa työpaikan Runway-muotilehden pahamaineisen päätoimittajan assistenttina. Andrea päättää sinnitellä helvetillisessä työpaikassa vuoden, jotta voisi edetä urallaan ja päästä oikeaksi toimittajaksi. Työ vie kuitenkin kaiken Andrean ajan ja ajaa häntä kauemmas perheestään ja ystävistään.

Arvio

Kirjasta löytyy hyviäkin chick litin elementtejä, kuten samaistuttava päähenkilö, hauska premissi ja mielenkiintoisia sivuhahmoja. Parannettavaa kuitenkin löytyy myös.

Kirja toistaa vajaan 500 sivun mittassaan samaa kaavaa: Miranda tekee älyttömän pyynnön, Andrea – joskus Emily apunaan – yrittää toteuttaa pyynnön, Andrea epäonnistuu enemmän tai vähemmän, Miranda on vihainen. Lukija odottaa jatkuvasti väistämätöntä lopputulosta eli milloin Andrea napsahtaa ja eroaa.

Toisaalta, kirja ottaa kantaa joihinkin tärkeisiin teemoihin, joihin se ei kuitenkaan kunnolla paneudu. Esimerkiksi Andrean parhaan ystävän Lilyn orastava alkoholismi taputellaan kasaan kirjan lopussa muutamalla lauseella. 

Kirjan Miranda Priestley ja elokuvan Miranda Priestley ovat kaksi eri ihmistä. Kirjassa Miranda avoimesti huutaa ja haukkuu alaisiaan, kun taas Meryl Streepin Miranda on kylmän viileä ja tyylikäs nainen. Samoin päähenkilö kirjassa on vähemmän sympaattinen kuin Anne Hathawayn esittämä Andrea. On tietenkin makuasia, kummasta pitää enemmän.

Ihan mukavaa chick litiä, mutta mieluummin katsoisin elokuvan uudestaan kuin lukisin tämän uudestaan.

Kommentit