Kun enkelit katsovat muualla / Minuuttivalssi - Salla Simukka

Lyhyesti

Kirjassa "Kun enkelit katsovat muualle" lukiolaistyttö Kirsikka on sinut seksuaalisuutensa kanssa, mutta ihastuttuaan samaa koulua käyvään tyttöön, hän joutuu ongelman eteen. Riittääkö pelkkä ystävyys vai kannattaako ottaa riski, joka voi pilata kaiken? Kirsikan elämää kommentoi kaksi mielikuvitusenkeliä, jotka eivät voi olla sekaantumatta kuvioon.

Jatko-osassa "Minuuttivalssi" välivuotta pitävä Susanna yrittää itsenäistyä. Hän on muuttanut uuteen kaupunkiin, jakaa kodin tyttöystävänsä kanssa ja pohtii, mitä lähtisi opiskelemaan. Hermoja kiristävät tyttöystävän rasittavat opiskelukaverit, isän uusi vaimo, tylsä työpaikka ja epävarmuus tulevaisuudesta. Säveltäjä Chopinin elämän tarina inspiroi Susannaa tekemään tärkeitä valintoja elämässä.


Arvio

"Kun enkelit katsovat muualle" ja sen jatko-osa "Minuuttivalssi" kertovat kahden nuoren naisen, Kirsikan ja Susannan, tarinat. Ensiksi mainitussa keskiössä on seksuaalisuus, kun taas jälkimmäisessä itsenäistyminen ja oman identiteetin löytäminen on keskeisempi teema.

Kirjojen tunnelmat eivät voisi olla erilaisempia. Ensimmäinen osa on hyvän mielen kasvutarina, jonka lopputuloksen voi arvata jo ensimmäisiltä sivuilta. Toinen osa on taas teemaltaan synkempi ja sopii ehkä vanhemmille lukijoille. En suosittele lukemaan näitä teoksia peräjälkeen, kuten itse tein, niin iso tunnelmaero niillä on.

Pidin enemmän teoksesta "Kun enkelit katsovat muualle", mutta puhtaasti sen takia, että kulutan kulttuuria viihteen ja hyvän olon tunteen takia. Lukija pystyy kuvittelemaan Kirsikan tunteman epävarmuuden, kun hän tuskailee ihastuksen tunteensa kanssa. Voi kuitenkin luottaa siihen, että päähenkilö saa onnellisen lopun. "Minuuttivalssi" taas tuo pintaan epämukavan ahdistuksen – ainakin Susannan kanssa samanikäisellä lukijalla – identiteetistä ja tulevaisuudesta.

Tällaisia kirjoja tarvittaisiin enemmän, erityisesti sellaisia kuin "Kun enkelit katsovat muualle". Tarina itsessään on hyvin tavanomainen ja ennalta-arvattava, mutta tässä kontekstissa tavallisuus on vain positiivinen asia. Ehkä jonain päivänä kirjoja, joissa on LGBT-hahmoja, ei tarvitse erikseen merkata nuortenosastolla sateenkaaritarroilla, vaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt tulevat yleisemmin osaksi kirjallisuutta.


Kuva: Tammi

Kommentit