Diktaattorien naiset - Diane Ducruet

Lyhyesti

Nimensä mukaisesti "Diktaattorien naiset" kertoo Mussolinin, Leninin, Stalinin, Salazarin, Bokassan, Ceaușescun ja Hitlerin elämien tärkeimmistä naisista, olivatpa suhteet sitten romanttisia tai eivät.




Arvio

Olen alun perin arvostellut kirjan Goodreadsissa.

"Diktaattorien naiset" kertoo diktaattoreista kiehtovasta näkökulmasta eli heidän naissuhteidensa kautta. Kirja paljastaa mielenkiintoisia yksityiskohtia diktaattorien yksityiselämistä. Tiesitkö esimerkiksi, että Lenin eli eräänlaisessa polyamorisessa suhteessa vaimonsa Nadjan ja naisystävänsä Inessa Armandin kanssa?

Äärettömän mielenkiintoisesta aiheestaan huolimatta kirja on valitettavan huonosti toteutettu. Luvut tuntuivat olevan kuin eri kirjoittajien tekemiä: jotkut hyvin kirjoitettuja, jotkut siedettäviä ja jotkut suorastaan kelvottomia. Osa luvuista oli mielestäni kehnosti jäsenneltyjä ja hyppiminen ajassa teki esimerkiksi Mussolinia käsittelevästä luvusta sekavan. Presidentti-keisari Bokassaa käsittelevässä luvussa hänen naissuhteensa lähes sivuutettiin – lukuun ottamatta keisarinna Catherinea –, vaikka hänellä oli lähes toistakymmentä vaimoa!

Koko kirjaa en voi siis luettavaksi suositella, mutta parhaiten kirjoitetut luvut koskevat Stalinia ja Hitleriä. Toivoisin kovasti, että kirjan kokonaisvaltainen toteutus olisi ollut parempi. 

Kuva: Atena

Kommentit