Ihan pähkinöinä - Anneli Kanto

Lyhyesti

Mirjami on Helsingissä asuva uraohjus, jonka elämä kääntyy yhdessä päivässä ylösalaisin. Taakse jäävät komea rakastaja, korkokengät ja kahvikone, kun Mirjamin pitää ottaa vastuu ikääntyvästä äidistään ja teini-ikäisestä sisarentyttärestään. Mirjamin uuteen elämään maalaiskylässä tupsahtavat myös turvapaikanhakija Salim ja eläinlääkäri Jarkko.Arvio

"Ihan pähkinöinä" voisi sivuuttaa turhanpäiväisenä ja ennalta-arvattavana chick litinä. Jetset-elämää nainen putoaa keskelle maalaiskylää? Kinsella ja Roberts ovat varmasti käsitelleet aihetta. Kirjan suola on kuitenkin sen hahmot: Mirjamin elämän panevat uusiksi tämän sympaattinen äiti, tiedostava ja kapinoiva teini Usva, lempeä eläinlääkäri Jarkko ja suorasanainen Salim. Kirjan avattuaan on pakko saada tietää, miten rakkaille hahmoille käy.

"Ihan pähkinöinä" sivuaa monta päivän polttavaa puheenaihetta, muun muassa vanhustenhuoltoa ja turvapaikanhakijoita. Välillä kirja tuntui jopa liian ajankohtaiselta, mutta todennäköisesti – ja valitettavasti – nämä aiheet pysyvät tapetilla vuosia kirjan ilmestymisen jälkeen.

Mirjamin hahmo on samastuttava jokaiselle, joka on kotoisin pieneltä paikkakunnalta. Miten löytää tasapaino hieman nolostuttavien juurien ja kiiltävän kaupunkilaiselämän välillä? Tähän on monta vastausta ja kirjan loppu on niistä yksi.

Huom. Tuulipuvuissa, ryhmäjumpissa ja makaronilaatikossa ei ole mitään vikaa.

Kuva: Karisto

Kommentit