Nuortenkirjojen klassikot 1: Twilight-saaga

Näin "Houkutuksen" elokuvateattereissa vuonna 2009 ystävieni kanssa. Elokuvan jäykät näyttelijäsuoritukset ja naurettavat kohtaukset huvittivat meitä siinä määrin, että kävimme katsomassa elokuvateatterissa seuraavankin osan. Paras ystäväni luki uteliaisuudesta kaikki Meyerin vampyyrisarjan kirjat ja antoi minulle lyhyen kuvauksen loppuratkaisusta. 

Jätin Twilight-kirjat ja -elokuvat lähes kymmeneksi vuodeksi rauhaan, kunnes viime vuoden puolella katsoin kaikki elokuvat maratonina. Tämän jälkeen kysyin parhaalta ystävältäni: "Ovatko ne kirjat mistään kotoisin? Kannattaako ne lukea?" Ystävä vastasi, ettei kirjoihin kannata tuhlata aikaansa. 

Lainasin sarjan osat kirjastosta ja luin ne kaikki.

Lyhyesti

Niille, jotka eivät Stephenie Meyerin kulttimaineeseen noussutta vampyyrisaagaa tunne, tässä idea pähkinänkuoressa: Nuori Bella Swan muuttaa Forksin pikkukaupunkiin asumaan isänsä luokse. Uudessa lukiossaan Bella tapaa komean ja mystisen Edward Cullenin. Edward perheineen asuu eristyksissä muusta kaupungista ja vaikuttaa omaavan yliluonnollisia piirteitä. Kolmanneksi kuvioon liittyy Bellan lapsuudentuttava Jacob Black, joka ei piilottele vihaansa Edwardia ja Culleneita kohtaan.

Arvio

Meyerin puolustukseksi on sanottava, että hänen luomassaan maailmassa ja sen loressa oli paljon potentiaalia. Vampyyrien ja ihmissusien historia oli todella mielenkiintoista, ja toisenlaisen juonen ja toisten hahmojen kanssa sarjasta olisi voinut tulla hyvin laadukas. Valitettavasti Twilightin pilaavat sen hahmot ja juoni.

Ainoa syy, miksi voin suositella kirjan lukemista, on se, että kirjasta löytyy täydelliset esimerkit väkivaltaisista lähisuhteista. Bellan ihastus ja myöhemmin poikaystävä Edward jatkuvasti manipuloi, seuraa ja kontrolloi Bellan tekemisiä. Jacob ei taas suostu uskomaan, että Bella ei tahdo olla hänen kanssaan. On totaalista tuskaa lukea, kuinka Bella yhä uudestaan ja uudestaan alistuu Edwardin ja Jacobin käytökseen ja antaa näille anteeksi. Selkäpiitäni karmii myös ihmissusien tapa "leimautua" ihmisiin huolimatta näiden hyvinkin nuoresta iästä.

Vuonna 2015 Meyer kirjoitti Twilightin ensimmäisestä osasta uuden version nimeltä "Houkutus: Elämä ja kuolema" ("Life and Death: Twilight Reimagined"). Uudessa Houkutuksessa päähenkilöiden sukupuolet on käännetty päälaelleen: Bella on Beau, Edward on Edythe, Jacob on Julie ja niin edelleen. Tätä lisäosaa – jossa haiskahtaa kovasti rahastus – en ole lukenut, sillä pikaisen vilkaisun perusteella päättelin, että kyseessä on tasan sama kirja vain eri nimillä.

Toivoisin, että vuosikymmenien päästä – mielellään oman elämäni aikana – joku tarttuisi Meyerin luomaan maailmaan ja kirjoittaisi siitä paremman tarinan.



Kommentit