Alun perin lainasin kirjan esseen kirjoittamista varten ja tarkoituksen oli lukea vain toista maailmansotaa koskeva luku. Tuon yhden luvun jälkeen minun oli pakko lukea kirja kokonaan.
Lyhyesti
Nimensä mukaisesti "Naiset sodissa" on teos, joka kertoo naisten roolista sodissa 1600-luvulta aina Vietnamin sotaan saakka. Teos kertoo sodassa mukana olleista naisista yleisesti sekä nostaa esiin muutaman sotahistorian tärkeimmän naisen.
Arvio
"Naiset sodissa" ei ole pelkästään informatiivinen, mutta myös helppolukuinen ja viihdyttävä kirja, johon voi uppoutua tuntikausiksi. Positiivista kirjassa on se, että sen käsitys sotaan osallistumisesta ei rajoitu sotilaana toimimiseen, vaan se kattaa myös avustavissa tehtävissä, esimerkiksi sairaanhoidossa, toimimisen.
Kirjassa häiritsee hieman, että kirjailija käyttää sanoja "feminismi" tai "feministi" liian innokkaasti. Olen itsekin feministi, mutta en pidä jokaista naisen suorittamaa tekoa välttämättä feministisenä.
Kirja sisälsi useamman tarinan naisiksi määritellyistä henkilöistä, jotka esiintyivät miehinä päästäkseen mukaan sotatantereille 1600-1800-luvuilla. Näiden yksittäisten tarinoiden kohdalla jäin pohtimaan, olivatko henkilöt kenties todellisuudessa transmiehiä, jotka olivat aikansa sukupuolikäsitysten vankeja.
"Naiset sodissa" on kirja, johon tulen varmasti palaamaan vielä sekä vapaa-ajalla että opintojen ohessa. Suosittelen kirjaa ehdottomasti kaikille – mutta erityisesti sodan ja sukupuolen historiasta kiinnostuneille!
PS. Kirjasta voi oppia myös hauskaa triviatietoa: tiesittekö esimerkiksi, että Luftwaffen lentäjä Beate Uhse perusti maailman ensimmäisen seksikaupan?
Kuva: Atena
Kommentit
Lähetä kommentti