Mielisairaalan kesätyttö - Viivi Rintanen

Kuulin tästä teoksesta jo sen tultua julkaistuksi vuonna 2015. En kuitenkaan saanut sitä käsiini ennen kuin tänä vuonna, kun haahuilin Turun kaupunginkirjaston sarjakuvaosastolla ja "Mielisairaalan kesätyttö" osui käteeni. Lainasin sen suurin odotuksin.



Lyhyesti

Nuori opiskelijatyttö Vilma päätyy kesätöihin laitoshuoltajaksi mielenterveysosastolle. Pikkuhiljaa Vilma alkaa huomata, ettei hänen ja osaston potilaiden välillä ole niin paljon eroja. Teos perustuu ainakin osittain Rintasen omiin kokemuksiin.

Arvio

Kuten alussa mainitsin, olin odottanut teoksen lukemista jo kauan. Valitettavasti joskus käy niin, että kun jotain odottaa liian kauan, odotukset siitä kasvavat. Kun omat mielikuvat eivät vastaa todellisuutta, tulee väistämättä pettymys.

Rintasen teoksella on tärkeä sanoma: raja "hullun" ja "tavallisen" ihmisen välillä on häilyvä. Tähän teemaan jokaisen pitäisi tutustua.

Valitettavasti teoksen toteutus on epäselvä. Piirtojälki vesiväreillä on tumma ja suttuinen ja tekstistä on välillä vaikea saada selvää. Vilma sekoittuu välillä sarjakuvassa seikkailevaan toiseen hahmoon, anoreksiasta kärsivään potilaaseen.

Suosittelen kuitenkin Mielisairaalan kesätytön lukemista, sillä sen kertoma tarina on hyvin merkityksellinen ja ajankohtainen muutaman vuodenkin jälkeen. Vaikka taide ei omaa silmääni miellyttänyt, jollekin toiselle se voi sopia.

Kuva: Viivi Rintanen

Kommentit