Lukurakkauden sytyttäminen


Lukuharrastuksen ylläpitäminen vaatii työtä: ihmisten vapaa-ajasta kilpailevat lukuisat erilaiset media- ja viihdemuodot. Joskus tuntuu helpommalta kaivaa kännykkä esiin ja selata Iltalehden etusivua tai katsoa telkkarista Simpsonien uusintoja.

Rakkaus lukemiseen voi sammua, jos esimerkiksi opiskelun tai työn takia joutuu lukemaan paljon "tylsiä" tekstejä. Itselläni kävi näin, kun menin lukioon. Kun koulukirjojen pino kasautui, tuntui vapaaehtoisesti kirjaan tarttuminen uskomattoman vaikealta. Samoin on käynyt myös useille ystävilleni, kun he ovat aloittaneet uudessa opinahjossa.

Tässä jutussa annan siis vinkkejä siitä, kuinka rakkauden lukemiseen voi sytyttää joko ensi kertaa tai uudestaan.


Aloita kevyellä. Aluksi ei kannata tarttua kunnianhimoisesti klassikkotiiliskiveen, vaan aloittaa lyhyistä, kevyistä teoksista. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sarjakuvia, runoja, novelleja ja näytelmiä eli kirjallisuutta, jossa tekstiä on kirjaimellisesti vähemmän.

Tee tietoisia päätöksiä. Kun olet selaamassa kissavideoita Youtubessa tai surffaamassa telkkarin kanavia, pysähdy. Voisitko käyttää tämän ajan lukemiseen? Todennäköisesti voisit.

Lue ennen nukkumaanmenoa. Olen huomannut, että ennen nukkumaanmenoa tapaan maata sängyssä ja selata Instagramia. Kirkasta valoa välittävän laitteen käyttö ennen nukahtamista on kuitenkin huono juttu, se kannattaa korvata siis paperi- tai äänikirjalla.

Käy kirjastossa. Yksi syy siihen, miksi itse jätin lukemisen vähemmälle, oli kirjastojärjestelmän tuntemattomuus. Tietenkin tiesin, miten kirjasto toimii, mutta en ollut tottunut käyttämään sitä. Omassa perheessäni kirjoja pikemminkin ostettiin kuin lainattiin. Kun tutustuin uuteen lähikirjastooni, Turun kaupunginkirjastoon, rakastuihin siihen täysin rinnoin. Aloin lainata kirjoja säännöllisesti ja lukea enemmän.

Pidä lukupäiväkirjaa. Jos olet ihminen, joka nauttii suoritusten tekemisestä ja niiden kirjaamisesta, lukemisen kirjaaminen ylös voi innostaa lukemaan enemmän. Tähän tarkoitukseen suosin Goodreadsia. Goodreadsiin voit merkata kirjat, joita luet tällä hetkellä, jotka olet jo lukenut tai jotka haluaisit lukea. Sivulla voi esimerkiksi liittyä ryhmiin, arvostella kirjoja ja osallistua lukuhaasteeseen. Tietenkin voit pitää myös perinteistä lukupäiväkirjaa tai vaikkapa blogia.

Toivottavasti vinkeistä on sinulle hyötyä. Lukuiloa!

Kuva: Non Vang/Unsplash



Kommentit